Τι μπορεί να κρύβει ο χρόνιος θυμός;

Το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας είναι προϋπόθεση για να νιώθουμε ηρεμία και ευτυχία.

O φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της ευτυχίας και της ψυχικής μας ηρεμίας.

Ο θυμός, το μίσος, η προκατάληψη, η επιθετικότητα είναι σημαντικά συναισθήματα τα οποία προέρχονται από το αίσθημα του φόβου και όσο υπάρχουν μέσα μας, μας εμποδίζουν από το να αισθανθούμε ωραία συναισθήματα.

Συναντάμε όλο και πιο συχνά γύρω μας ανθρώπους με ένταση και νευρικότητα που με την πιο μικρή αφορμή εκτονώνουν τον θυμό τους.

Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; 

Ο θυμός είναι αποτέλεσμα του φόβου που υπάρχει μέσα μας.

Φόβος για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τις σχέσεις και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς με πολύ λίγα χρήματα και άλλοι, με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και επαύλεις, βιώνουν άγχος.

Κάποιοι νιώθουν ασφαλείς μέσα σε άγνωστες συνθήκες και άλλοι φοβούνται οτιδήποτε νέο ή διαφορετικό.

Μερικοί νιώθουν ασφάλεια να ανοιχτούν στην αγάπη, ενώ άλλοι φοβούνται να είναι τόσο ευάλλωτοι.

Επομένως, η ασφάλεια είναι μια υποκειμενική εσωτερική κατάσταση και επιλογή.

 

Άνθρωποι που νιώθουν ήρεμοι και ασφαλείς είναι κάτι το οποίο το καλλιεργούν.

Το καλλιεργούν αντιμετωπίζοντας τα λάθη τους, παίρνοντας την ζωή στα χέρια τους, βοηθώντας τον εαυτό τους να απαλλαγεί από οτιδήποτε τους έχει πληγώσει, τους φοβίζει και τους εγκλωβίζει στο παρελθόν.

Συνήθως ανασφάλειες που μας έχουν δημιουργηθεί από την παιδική ηλικία, φόβοι για τις σχέσεις, τους ανθρώπους και τη ζωή είναι αυτές που περνώντας τα χρόνια εμφανίζονται με την μορφή έντασης και θυμού για οτιδήποτε γύρω μας.

Πίσω όμως από τον θυμό πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχει ο φόβος. Φ

όβος για εμπιστοσύνη, για αγάπη, για χαρά για την ίδια τη ζωή.

Κάτι από το οποίο αν δεν βοηθήσουμε τον εαυτό μας να απαλλαγεί θα μας εγκλωβίσει.

 

Η ασφάλεια βρίσκεται μέσα μας, όταν την αναζητάμε έξω τότε αυξάνεται μέσα μας το αίσθημα της αβεβαιότητας και τότε έρχεται ο φόβος και όσα συναισθήματα τον ακολουθούν.

Όταν μας αγαπούν ή εμείς νιώθουμε αγάπη, βιώνουμε συναισθήματα χαράς, ηρεμίας, χαλάρωσης, παίρνουμε επιβεβαίωση και η αγάπη δείχνει να μας θεραπεύει.

Δημιουργεί συμπόνια, κατανόηση, συγχώρεση, ανιδιοτέλεια και τελικά μας βοηθάει να υπερβούμε τους συναισθηματικούς περιορισμούς μας, επιτρέποντάς μας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Αν εξετάσουμε τις στιγμές που χάνουμε την αγάπη μας, θα βρούμε ότι σ’ αυτές τις στιγμές κυριαρχούν μέσα μας συναισθήματα φόβου με αποτέλεσμα να χάνουμε την ηρεμία μας και να μας δημιουργούνται συναισθήματα θυμού και έντασης.

Βοηθώντας τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει τους φόβους που πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να τους αντιληφθούμε με απλή λογική, όμως με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή ίσως μας γίνουν πιο ξεκάθαροι και τότε θα έχετε τον έλεγχο πάνω τους και θα μπορείτε να βελτιώσετε αυτές τις στιγμές στη ζωή σας, στον βαθμό που θα θέλετε.

Άνθρωποι οι οποίοι κρύβουν ένταση μέσα τους και απαντούν με θυμό, έχουν πολύ μεγάλη ανασφάλεια και φόβο μέσα τους και κυρίως φόβο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Έτσι λοιπόν τον κρύβουν πίσω από τις εκρήξεις θυμού, οι οποίες είναι κυρίως “φωνή βοήθειας” προς τον εαυτό τους για να απαλλαγούν από όσα τους κρατούν δέσμιους, σε όσα τους φοβίζουν και δεν τους αφήνουν να απολαύσουν την ζωή τους.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω