Τι να θυμάσαι στην αρχή μιας γνωριμίας.

Σε κάθε νέα γνωριμία είναι σημαντικό να θέσουμε κάποια όρια. Υπάρχουν λοιπόν, κάποιες συμπεριφορές που σε μια νέα γνωριμία επηρεάζουν αρνητικά με αποτέλεσμα αρνητικά και θα πρέπει να προσέξουμε, εάν μας ενδιαφέρει ο άλλος.

  1. Είναι σημαντικό να αφήσουμε το περιθώριο στον άλλον να εκφράσει το ενδιαφέρον του. Δεν χρειάζεται να επικοινωνούμε εμείς διαρκώς και να προσπαθούμε περισσότερο, πιέζοντας καταστάσεις. Σαφώς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει αν διεκδικήσουμε και εμείς τον χώρο μας.
  2. Με κάθε νέα γνωριμία και ενθουσιασμό, τείνουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα τον άνθρωπο που έχουμε γνωρίσει παραμερίζοντας εμάς, τον κύκλο μας και τα ενδιαφέροντάς μας, αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και να μην ξεχνάμε τον προσωπικό μας χρόνο.
  3. Θέλοντας να εντυπωσιάσουμε σε μια νέα γνωριμία, πολλές φορές λέμε πράγματα λίγο πιο ωραιοποιημένα και ενδεχομένως τα μεγαλοποιούμε. Μην προσπαθείτε όμως να εντυπωσιάσετε δίνοντας μια ψευδή εικόνα για εσάς, μείνετε ειλικρινείς και δείξτε αυτό ακριβώς που είστε. Η προσωπικότητά σας μπορεί να είναι αυτή που να κερδίσει το ενδιαφέρον του συνομιλητή σας.
  4. Πολύ σημαντικό είναι ξεκινώντας μια νέα γνωριμία, συναισθηματικά και λογικά να μην μένετε σε παλιές καταστάσεις. Όλοι έχουμε βιώσει δύσκολες καταστάσεις που μας έχουν στενοχωρήσει στο παρελθόν. Καμία σχέση και κανένας σύντροφος δεν είναι ίδιος, γ’ αυτό είναι λάθος να μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε ή να φέρεστε σκεπτόμενοι όσα σας απογοήτευσαν στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να κρατάμε μαθήματα από το παρελθόν, αλλά όχι να το φέρνουμε στο παρόν. Εκφράστε αυτό που νιώθετε με τον κάθε άνθρωπο που θα έχετε απέναντί σας.
  5. Να θυμάστε πως από την πολύ αρχή μιας νέας γνωριμίας το άτομο που σας ενδιαφέρει εκφράζει τα «θέλω» του και τις απόψεις του για την ζωή και τις σχέσεις. Να είστε ενήμεροι να ακούτε και να προσέχετε αν συμφωνείτε ή όχι, διότι όλα όσα πιστεύει το άτομο του ενδιαφέροντός σας είναι αυτά που θα βιώσετε αργότερα στη σχέση σας.
  6. Δεν πρέπει να ανεχτείτε συμπεριφορές, λόγια και καταστάσεις που θεωρείτε ότι σας υποτιμούν ή σας προσβάλλουν. Πολλές φορές οι άνθρωποι που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο ζητούν συγγνώμη και σας πείθουν ότι δεν θα εκφραστούν ξανά έτσι, όμως να είστε σίγουροι πως τέτοιες αντιδράσεις δεν αλλάζουν.
  7. Να εκφράζετε ανοιχτά αυτό που θέλετε και επιθυμείτε, μην προσπαθείτε να πάτε τα δικά σας «θέλω» πίσω σαν ένδειξη ενδιαφέροντος, διότι αυτό θα σας κάνει να νιώθετε πίεση και αργότερα θα δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας.
  8. Το κλειδί για κάθε επιθυμία, παράπονο ή σκέψη που σας προβληματίζει είναι η επικοινωνία. Εκφράστε ακριβώς αυτό που νιώθετε και σκέφτεστε, μοιραστείτε το με το άτομο του ενδιαφέροντός σας και συζητήστε μαζί τις απόψεις σας για αυτό που σας προβληματίζει. Μην κάνετε το λάθος να κρατάτε μέσα σας αυτές τις σκέψεις και σας βαραίνουν. Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί, σκέφτεται και εκφράζεται πολύ διαφορετικά, μην περιμένετε σύμφωνα με τις δικές σας απόψεις να λειτουργεί και ό άνθρωπος δίπλα σας.
  9. Σε οποιαδήποτε διαφωνία ή κακή συνεννόηση μην μπείτε ποτέ στη διαδικασία να κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν προσπαθούν να σας πείσουν ότι φταίτε εσείς. Πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους και τις συμπεριφορές τους και ο εύκολος δρόμος που έχουν μάθει να ακολουθούν είναι να κατηγορούν τους άλλους για ότι συμβαίνει. Σίγουρα σε κάθε κατάσταση που δημιουργείτε και οι δύο έχουν μερίδιο ευθύνης, όμως μην θεωρήσετε ποτέ ότι φταίτε μόνο εσείς, αλλά αναρωτηθείτε γιατί προσπαθεί το άτομο αυτό να σας φορτώσει με ευθύνες.
  10. Τέλος, μέσα σε μια σχέση, αλλά ειδικότερα και σε μια νέα γνωριμία είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να κρατάμε τα όριά μας και να τα εκφράζουμε. Μπορεί να περνάμε όμορφα και να μας είναι ευχάριστες οι στιγμές με τον άνθρωπο που έχουμε γνωρίσει, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τα δικά μας «θέλω» και αν χρειαστεί να μπορούμε να τα εκφράσουμε.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω