Τι σημαίνει ο ρόλος του γονέα.

Η γέννηση ενός μωρού είναι κάτι τόσο ευχάριστο και ξεχωριστό, όμως κρύβει και πολλά ερωτήματα και δυσκολίες για μια μαμά.

Οι προκλήσεις και όσα καλείτε να αντιμετωπίσει την φέρνουν αντιμέτωπη με τα ερωτήματα “το κάνω καλά;”, “πως μπορώ να το βοηθήσω;”.

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του παιδιού δεν είναι πάντοτε εύκολη, καθώς οι γονείς στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά σε αυτά.

 

Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, καθώς τους προσφέρουν κάθε φυσική και ψυχολογική στήριξη, αλλά το πλαίσιο για την συναισθηματική του εξέλιξη!

 

Είναι εκείνη η περίοδος όπου χτίζονται οι βάσεις της οικογένειας με τις νέες αλλαγές, δομείται η προσωπικότητα του παιδιού μέσα από όσα λαμβάνει είτε από τη σχέση του με τους γονείς, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

Σε αυτή την περίοδο η μαμά καλείτε να διαχειριστεί τα προσωπικά της ζητήματα και δυσκολίες, την σχέση της με τον μπαμπά, αλλά και να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη του παιδιού.

Είναι κάτι πολύ απαιτητικό, καθώς αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν πάντα σε μια ισορροπία.

Παράλληλα όλα όσα βιώνει η μαμά και όσα αισθάνεται τα λαμβάνει το παιδί και ταυτίζεται με αυτά, μιας και τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους ανταποκρίνονται απόλυτα στο συναίσθημα των γονιών τους.

Μια δυσκολία που υπάρχει είναι πως λόγω των απαιτήσεων της καθημερινότητας είναι πολύ πιθανό οι γονείς να αναγκαστούν πολύ γρήγορα να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και έτσι ο χρόνος με το παιδί τους περιορίζεται αρκετά, κάτι που τους κάνει να νιώθουν ενοχές και τύψεις.

Η αλήθεια είναι πως ειδικά στην αρχή της ζωής του παιδιού είναι σημαντικό να αισθάνεται έναν δικό του άνθρωπο ότι είναι κοντά του. Όμως, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με το παιδί μας. Όποτε αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο χρόνος που περνάνε οι γονείς    με τα παιδιά τους να νιώθουν ηρεμία, χαρά και να είναι μακριά από εντάσεις και δυσκολίες συναισθηματικές.

Στα πρώτα χρόνια και ειδικά τους πρώτους μήνες το παιδί αισθάνεται έντονη εξάρτιση από το πρόσωπο φροντίδας του, που συνήθως μπορεί να είναι η μαμά. Το μωρό δεν έχει την αίσθηση ότι είναι ξεχωριστή ύπαρξη από την μητέρα του και με αυτόν τον τρόπο εισπράττει όλα όσα του προσφέρει η μαμά σε ψυχολογικό επίπεδο, πιο έντονα.

Αυτή την περίοδο ξεκινά να δομεί το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και το πως το ίδιο το παιδί νιώθει με τον εαυτό του!

Έτσι σε αυτούς τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική αυτή η σχέση, η οποία δομείται μέσα από την μαμά, ενώ στη συνέχεια και για την υγιή ανεξαρτησία του μωρού είναι σημαντική η πατρική σχέση.

Αυτό συμβαίνει όταν η μαμά ενισχύει το να κάνει το παιδί πράγματα μόνο του και βοηθά στο να συμμετέχει και ο μπαμπάς περισσότερο.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως για την όσο το δυνατόν πιο υγιή ανάπτυξη του παιδιού, παρά τις όλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το παιδί αυτό που χρειάζεται περισσότερο είστε εσείς, οι γονείς του, και “λαμβάνει” πολύ σημαντικά στοιχεία για τον εαυτό του μέσα από την σχέση σας.

 

Γ’ αυτό λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό η μαμά και ο μπαμπάς να φροντίζουν τον εαυτό τους και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στον ρόλο τους ως γονείς, ώστε να προσφέρουν και όσο το δυνατόν πιο θετικά ερεθίσματα προς το παιδί τους!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω