Φιλία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Ένα θέμα που προβληματίζει πολύ στο πέρασμα των χρόνων και παραμένει αναπάντητο.

Πολλές ερωτήσεις, πολλές θέσεις, πολλές απαντήσεις αλλά καμία ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα.

Για όλους η φιλία, είναι η πρώτη διαπροσωπική σημαντική σχέση στη ζωή από την παιδική κιόλας ηλικία.

Οι επιλογές, η συμπεριφορά και η θέση που έχει κάποιος μέσα σε μια φιλική σχέση μπορεί να δείξει πολλά ακόμη και για τον τρόπο που επιλέγει να συνάπτει ερωτικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι που θα επιλέξεις να έχεις στη ζωή σου και η αλληλεπίδρασή σου μαζί τους, δίνουν σημαντικές απαντήσεις για εσένα και τις σχέσεις σου γενικά και την στάση που θες να έχεις μέσα σε μια «σχέση».

 

Οι φιλικές σχέσεις όμως δεν αφορούν μόνο άτομα του ίδιου φύλου. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις φιλικών σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Αυτό που είναι περισσότερο συνηθισμένο και αποδεκτό κοινωνικά είναι μια φιλική σχέση μεταξύ γυναικών ή ανδρών αντίστοιχα.

Όμως, η φιλία είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και δεν διακρίνεται με χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία κλπ.

Από την άλλη η φιλία εμπεριέχει μοίρασμα, στιγμές, χαρές, λύπες, ταξίδια, φαντασία, αγάπη. Όλα αυτά είναι έντονα συναισθήματα και καταστάσεις , όπου σε μια φιλική σχέση ατόμων διαφορετικού φύλου, μπορεί να βιωθεί διαφορετικά και πολύ εύκολα αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορεί να ερμηνευτούν και ως ερωτικά αντί για φιλικά για τον έναν από τους δύο.

Αυτό μπορεί να συμβεί διότι μια φιλική σχέση εμπεριέχει όμορφες κοινές στιγμές επικοινωνίας, συνεννόησης, κοινών «θέλω», ευχαρίστης και μοιράσματος, που ο καθένας θα ήθελε να βιώνει και με τον σύντροφό του.

Πολύ εύκολα λοιπόν μπορεί να βιώσουν όλοι συναισθήματα για τον φίλο ή την φίλη που να νιώσουν ότι είναι περισσότερο ερωτικά. Και αυτό συμβαίνει διότι ότι μας ενώνει με τον φίλο μας θα ήταν όσα θα θέλαμε ιδανικά για την σχέση μας.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο το βιώνουν όλοι στις φιλικές τους σχέσεις.

Η αλήθεια είναι πως εάν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα το έχεις προγραμματίσει. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους. Για κάποιους η φιλία είναι κάτι πολύ ξεκάθαρο συναισθηματικά μέσα τους και μια ερωτική σχέση πάλι κάτι διαφορετικό. Για άλλους πάλι μια στενή σχέση, το «μαζί», το «μοίρασμα» και η «επικοινωνία» που εμπεριέχει μια φιλική σχέση, μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργηθούν και πιο έντονα συναισθήματα.

Είναι μια αρκετά περίπλοκη συνθήκη συναισθηματικά, όσα βιώνουμε σε μια φιλική σχέση με αυτά που βιώνουμε αντίστοιχα σε μια ερωτική σχέση. Για πολλούς βιώνονται κοινά κάποια συναισθήματα, χωρίς να σημαίνει αυτό πως θα ερωτευθούν τον κάθε φιλό – φίλη που μπορεί να έχουν στη ζωή τους, αλλά μια στενή και καλή σχέση για τα δικά τους πρότυπα μπορεί να είναι ικανή να μεταφραστεί και ως ερωτική μέσα τους.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι ενδεχομένως να έχουν βιωθεί ορισμένες στενές σχέσεις με λάθος τρόπο και έτσι η αγάπη, μιας στενής σχέσης να ερμηνεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Είναι σημαντικό ο καθένας προσωπικά για τον εαυτό του να επανεξετάσει τις σχέσεις της ζωής του. Με ποιο τρόπο συνάπτει σχέσεις, τι ρόλο παίρνει σε αυτές, τι βιώνει και να αναρωτηθεί για όλες τις εμπειρίες του, προκειμένου να ανακαλύψει τι αναζητά και τι έχει ανάγκη μέσα από την κάθε σχέση.

Έτσι θα δοθούν και η απαντήσεις για το τι είναι «φιλία» για τον καθένα, τι είναι συντροφικότητα και τι είδους συναναστροφών αναζητά στη ζωή του.

Όσο πιο ξεκάθαρο είναι για τον καθένα τι αναζητά και όσο περισσότερο έχει δουλέψει τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή του και τα συναισθήματά του γ’ αυτές, τόσο πιο ευχάριστα και ξεκάθαρα θα βιώνει την κάθε σχέση στη ζωή του, γνωρίζονταν ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θέλει μέσα σε αυτές.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω