“Γονείς σε συνεργασία” – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οι πολύτιμες πληροφορίες αυτού του βιβλίου θα στηρίξουν τους γονείς που θέλουν να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

“Γονείς σε συνεργασία”, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

 

 

 

Μεγάλος αριθμός γονέων επισκέπτεται τα γραφεία των ειδικών προκειμένου να συζητήσουν μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους και συνειδητοποιούν στη συνέχεια ότι η δυσκολία έχει να κάνει με τους ίδιους.

Έτσι οι συζητήσεις συνήθως καταλήγουν αναπόφευκτα στην δυσκολία των δύο γονέων να συνεργαστούν μεταξύ τους.

 

Πολλές φορές οι δυσκολίες είναι εύκολο να εντοπιστούν από το ζευγάρι.

Ο ένας γονιός θέλει σταθερή ώρα ύπνου, ενώ ο άλλος θέλει περισσότερη ευελιξία για να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.

Ο ένας γονιός θέλει να κάθονται να τρώνε όλοι μαζί, ο άλλος θέλει να ταΐζει πρώτα τα παιδιά και ύστερα να τρώει το ζευγάρι μόνο του.

 

Η δυσκολία των γονιών είναι πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στα παιδιά, έτσι κουράζονται και εκνευρίζονται επιστρέφοντας συνεχώς τα ίδια θέματα.

 

Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στους γονείς, υπονομεύει την ικανότητά τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά απέναντι στα παιδιά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδιών τους αλλά και η δική τους ψυχική υγεία. Αν δεν διορθωθεί αυτή πορεία όχι μόνο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά, αλλά ο γάμος δυσκολεύεται τόσο πολύ που οι γονείς βλέπουν το διαζύγιο στη μοναδική λύση σε μία μη βιώσιμη κατάσταση.

 

Εάν όμως οι γονείς αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες τους ακόμη και τις πιο δύσκολα συναισθηματικά φορτισμένες κατάσταση με τον σύντροφό τους τότε όλο αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

 

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο όταν οι γονείς αφιερώσουμε χρόνο για ένα κοινό πλάνο το οποίο βασίζεται στο γεγονός ότι εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας επηρεάζουν τις τωρινές τους αποφάσεις ως γονείς και τους επιτρέπει να χτίσουν μία σταθερή συνεργασία συμφωνώντας πώς να χειριστούν συγκεκριμένες καταστάσεις με βάση τις ανάγκες των παιδιών τους.

 

Πως φτάσαμε εδώ:

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που δυσκολεύουν τους γονείς να συνεργαστούν αποτελεσματικά.

  1. Ο ρόλος των αντρών στην οικογένεια έχει αλλάξει. Οι άντρες πλέον αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια και ως αποτέλεσμα οι αντιλήψεις τους και οι αξίες τους αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Έτσι όταν οι μαμάδες κάλεσαν τους μπαμπάδες να συμμετέχουν περισσότερο στην καθημερινότητα των παιδιών τους αυτό σημαίνει πως με δύο ανθρώπους ενεργά στη ζωή του παιδιού μια απόφαση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη.
  2. Δεν υπάρχει μοντέλο συνεργασίας. Η αλήθεια είναι πως μιλάμε πολύ για τα παιδιά μας στην καθημερινότητα, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και πως άλλοι γονείς αντιμετωπίζουν και εκείνοι τις ίδιες ακριβώς προκλήσεις. Αν όμως η συζήτηση στραφεί στην συνεργασία μας με τον άλλο γονιό τότε είναι που έρχεται η κριτική για τον άλλο γονιό. Αρχικά είναι δύσκολο για τους γονείς να αναγνωρίσουν ότι το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας για την ανατροφή των παιδιών και αυτό είναι κάτι που δε λύνεται με πρακτικές οδηγίες στο για να βάζεις πιο εύκολο το παιδί σου για ύπνο ή πώς να διαχειριστείς ένα ζωηρό παιδί. Χρειάζεται οι γονείς να εστιάσουν τον εαυτό τους και στο ρόλο τους ακόμη περισσότερο. Επιπλέον υπάρχουν λίγες πήγες στη διάθεση των γονιών σχετικά με την σημασία της Συνεργασίας τους ως προς τον γονεϊκό ρόλο. Ακόμη όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις συνήθως περιλαμβάνονται παράπονα από τον έναν προς τον άλλον και όχι νέοι τρόποι αντιμετώπισης. Τέλος, ακόμη και όταν οι γονείς συνειδητοποιούν ότι οι απόψεις τους είναι διαφορετικές παραμένει δύσκολο να ακολουθήσουν ένα κοινό πλάνο.
  3. Οι διαφορετικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνουμε ως γονείς. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι δικές μας παιδικές εμπειρίες επηρεάζουν στο σήμερα το ρόλο μας ως γονείς αλλά και στη σχέση μας με το σύντροφό μας. Είναι φυσικό να έχετε διαφορετικές απόψεις, όμως χρειάζεται το ζευγάρι να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του να έρθει σε επαφή με τα δικά του βιώματα τα οποία αναπαράγει στο ρόλο του ως γονέας, αλλά και την συζυγική σχέση προκειμένου να συζητήσει με το σύζυγό για μία πιο αποτελεσματική συνεργασία.

 

Όταν οι σύζυγοι νιώσουν έναν αρχικό ενθουσιασμό που πηγάζει από την αλληλο – υποστήριξη και την συνεργασία τους, ο φαύλος κύκλος των προσβολών, τον αλληλοκατηγοριών, της πικρίας, της αποξένωσης και της απομάκρυνσης αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί.

 

Η συνεργασία ανάμεσα στους γονείς

 

Για μία τέτοια συνεργασία χρειάζεται και οι δύο να έχουν ενεργό ρόλο χρησιμοποιώντας ο καθένας τις προσωπικές του εμπειρίες και απόψεις ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα νέο πλάνο που θα βοηθήσει το ζευγάρι, αλλά και τα παιδιά.

Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι διαφωνίες και να αποσαφηνιστούν κάποιες απόψεις.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι η κατανόηση και αποδοχή του ενός από τον άλλον.

 

Δημιουργώντας το πλάνο σας

 

Μετά από αυτή τη διαδρομή να ανακαλύψετε πιο πολύ τον εαυτό σας, να καταλάβετε το σύντροφό σας, να χτίσετε από κοινού μία διαδρομή που θα οφελήσει εσάς, την σχέση σας αλλά και το παιδί σας, θα ανακαλύψετε πόσο σπουδαίο είναι να κάνετε μαζί την διαδρομή και να μην νιώθετε μόνοι.

 

Επίσης, μετά από αυτή τη διαδρομή θα συνειδητοποιήσετε πόσο σπουδαίο είναι τα ερεθίσματα που παίρνει το παιδί σας από εσάς να προέρχονται από αυτές τις υγιείς βάσεις.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω