5 σημαντικά βήματα για να βελτιώσετε τη σχέση σας.

5 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη σχέση με το σύντροφό σου.

Ένας οδηγός που θα ξεκλειδώσει τη σχέση σου και θα σου χαρίσει ευτυχία

 

Βλέπουμε καθημερινά γύρω μας πως οι σχέσεις περνάνε κρίση καθώς τα διαζύγια και οι χωρισμοί όλο και περισσότερο αυξάνονται, όλο και περισσότερο οι άνθρωποι είτε επιλέγουν είτε δεν κατάφεραν να έχουν μια ιδανική σχέση και τα σημερινά ζευγάρια λειτουργούν με πολλά και διαφορετικά πρότυπα στη σχέση τους.

Έτσι, επειδή ο καθένας σε μια σχέση φέρνει τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες, η συνύπαρξη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν και οι δυο είναι απόλυτοι στις απόψεις τους, αφήνοντας πίσω την έννοια της σχέσης και της συντροφικότητας.

 

Τι είναι σημαντικό να προσέχετε για να επιτύχετε ένα όμορφο «μαζί».

 

  1. Αρχικά, μια σχέση για να λειτουργήσει και να έχει μέλλον, είναι σημαντικό να είστε καλά ατομικά, αλλά και μέσα στη σχέση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επικοινωνία, διάλογο και συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να μοιράζεστε στη σχέση σας το τι νιώθετε, τι σκέφτεστε εκφράζοντας τα «θέλω» και τις ανάγκες σας. Έτσι εκφράζοντας τον «εαυτό» σας, αποφεύγετε παρεξηγήσεις και τσακωμούς και με έναν τρόπο θέτετε και τα όριά σας, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο, τι δεν σας αρέσει στη σχέση. Μια σχέση η οποία στηρίζετε σε μια υγιή επικοινωνία, θα έχει σαν αποτέλεσμα μια πιο όμορφη και υγιή συνύπαρξη με τον σύντροφό σας.
  2. Εκτός από το να εκφράζετε τα θέλω σας, είναι σημαντικό να δίνετε τον χώρο και στον σύντροφό σας να εκφράζετε, αλλά και να δείχνετε κατανόηση ο ένας προς τον άλλον. Μια σωστή επικοινωνία έχει δυο μέρη, έτσι είναι πολύ σημαντικό να ακούτε, αλλά και να λαμβάνετε υπόψη τα θέλω του συντρόφου σας. Και μην ξεχνάτε μέσα σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό, να σέβεστε τον εαυτό σας αλλά και τον άνθρωπό που έχτε δίπλα σας εξίσου!
  3. Σε κάθε σχέση μπορεί να προέλθουν εντάσεις και διαφωνίες, είναι σημαντικό όμως ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισής τους. Αρχικά, δεν θα πρέπει να εκλείπει ο σεβασμός και η εκτίμηση στον σύντροφό σας, ακόμη και κάτω από έντονες καταστάσεις. Αντιθέτως, αυτό που χρειάζεται είναι να παραδεχτείτε και να κατανοήσετε ο καθένας το δικό σας προσωπικό κομμάτι γ’ αυτή την ένταση, όπως μια λάθος συμπεριφορά ή μια λάθος αντίδραση και να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας. Αυτό είναι κάτι που στην πάροδο του χρόνου θα έχει ευεργετικές ιδιότητες στη σχέση σας. Στη συνέχεια, να δώσετε τον χώρο να εκφράσετε και οι δύο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για αυτή την “ένταση”. Να μην θεωρείτε δεδομένο ότι ο σύντροφός σας μπορεί να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που σας ενόχλησε. Πρέπει εσείς να το εκφράσετε και να εξηγήσετε την άποψή σας. Έπειτα, να λειτουργήσετε σαν «ομάδα» και από κοινού να βρείτε μια λύση. Να θυμάστε πως οτιδήποτε συμβαίνει στη σχέση πρέπει να έχει στόχο την λύση που θα είναι υπέρ της σχέσης σας.
  4. Να μην ξεχνάτε σε όλη τη διάρκεια της σχέσης, όχι μόνο σε μια διαφωνία, να ακούτε ο ένας τον άλλον, να συμμερίζεστε τις ανάγκες του άλλου, αλλά και να επικοινωνείτε με ήρεμο τρόπο αυτό που νιώθετε και αυτό που θα θέλατε από τον άλλο με έναν τρόπο χωρίς να κατηγορείτε. Ο σεβασμός προς τις ανάγκες και τα θέλω μας, αλλά και προς τις ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου σας, είναι το κλειδί για μια σχέση με γερές βάσεις και διάρκεια. Ο πιο σημαντικός λόγος όπου οι σχέσεις δεν προχωράνε, είναι όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο νιώσουν ότι οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται ή ότι ο σύντροφός τους δεν σέβεται τις επιθυμίες του.
  5. Τέλος, πρέπει να μην ξεχάσετε τον εαυτό σας. Πολλές φορές προσπαθώντας να συνυπάρξουμε ή να κατανοήσουμε τους άλλους, αφήνουμε πιο πίσω εμάς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε η σχέση σας να διαρκέσει, διότι στο πέρασμα του χρόνου θα αισθάνεστε τα κενά μέσα σας να μεγαλώνουν. Γ’ αυτό να μην ξεχνάτε τον εαυτό σας, να τον φροντίζετε, να έχετε τα ενδιαφέροντά σας και τον προσωπικό σας χρόνο μέσα στη σχέση σας και τέλος, να προσπαθείτε να αφουγκράζεστε τι αισθάνεστε και πως νιώθετε σε διάφορες καταστάσεις.

 

Να θυμάστε όταν αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας, τότε θα σας αγαπήσουν και θα σας σέβονται και οι άλλοι.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

 

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω