Δημιουργώντας ένα καλυτερο «παρόν»

Η καθημερινότητα μας αποσπά από πολλά κομμάτια του εαυτού μας και μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και επιπλέον ανησυχίες.

Τι είναι όμως το σημαντικό για εσένα;

 

Να σκεφτείς τον εαυτό σου.

 Σκέψου πως ο εαυτός σου είναι το μόνο που έχει σημασία και είναι αυτό που πρέπει να φροντίσεις. Φρόντισε λοιπόν να τον κάνεις ενδιαφέρον, να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον μέσα σου και γύρω σου πλούσιο σε όμορφο περιεχόμενο και εμπειρίες που θα δημιουργούν ευχαρίστηση.

Μέσα από την προσωπική ανακάλυψη του εαυτού μας, θα βλέπουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε και τι να αλλάξουμε για να προχωρήσουμε. Μέσα σε αυτή τη διεργασία ανακαλύπτουμε και επαναπροσδιορίζουμε ξανά τα όριά μας. Όσον αφορά στο τι επιτρέπουμε από τους άλλους να μας δίνουν, αλλά και τι εμείς ζητάμε και με ποιο τρόπο το διεκδικούμε.

Σίγουρα η ζωή όλων είναι μια διαδρομή με ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Αυτές οι δυσκολίες που προκύπτουν είναι αυτές που μας προχωράνε και μας εξελίσσουν. Το σημαντικό σε αυτές είναι πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό και χρήσιμο να μας προβληματίσουν, βάζοντάς μας σε μια διαδικασία να σκεφτούμε τι κάναμε και τι επιλέγουμε για το μέλλον.

 

Αξιοποίησε το τώρα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Φράσεις όπως, “αργότερα, άστο για αύριο, θα δούμε” έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από όση φαντάζεστε, καθώς δίνουν την αίσθηση στον εαυτό μας να παρατείνουμε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα, με αποτέλεσμα να μένουμε στάσιμοι, να μην κάνουμε βήματα μπροστά και σε βάθος χρόνου να νιώθουμε και απογοήτευση λόγω αυτής της στασιμότητας.

Βάλε το «τώρα» στην ζωή σου, η ζωή σου και η στιγμές σου είναι «τώρα».

Άλλο ένα σημαντικό σημείο στη ζωή είναι καταστάσεις, επιλογές και άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή μας λόγω του ότι «βολευόμαστε».

Έχεις την επιλογή να δημιουργήσεις νέες εμπειρίες για εσένα, να κινητοποιηθείς και να ρισκάρεις θέτοντας τα προσωπικά σου «θέλω» και όρια.

Όσοι μπορούν να τα σεβαστούν, θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις σε νέες συνθήκες μακριά από συμβιβασμούς.

 

 

Τέλος, ακολουθώντας αυτό στη ζωή σου με σεβασμό στον εαυτό σου και χωρίς να συμβιβάζεσαι σε δυσάρεστες καταστάσεις, θα σου ανοίξει μια νέα συνθήκη όπου δεν θα επιπρέπεις και οι άλλοι να σε αντιμετωπίζουν με έναν τρόπο συμβιβασμού.

Επέλεξε ανθρώπους που θες στη ζωή σου με σκέψη στα «θέλω» σου, και μείνε δίπλα σε ανθρώπους που είσαι σημαντική επιλογή και για εκείνους.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω