Ζήλια, από ένα υγιές συναίσθημα σε ένα δυσλειτουργικό.

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι στη ζωή μας. Το ζητούμενο και αυτό που χρειάζεται να μας προβληματίσει είναι κατά πόσο αυτό το συναίσθημα μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας ή όχι.

Ορίζεται κυρίως από συναισθήματα ανασφάλειας τα οποία ακουμπούν περισσότερο σε βιώματα της παιδική ηλικίας και τον τρόπο που περιμένουμε να δεχτούμε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την συντροφικότητα.

Έτσι όταν περιμένουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές ο σύντροφός μας να μας δείξει αυτό που εμείς θεωρούμε ενδιαφέρον, αγάπη και συντροφικότητα, και τελικά δεν το λαμβάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε ξυπνάνε οι προσωπικές μας ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να ακούσουμε περισσότερο και την οπτική του συντρόφου μας, αλλά και να κατανοήσουμε την δική του οπτική γωνία.

 

Η παθολογική ζήλια είναι ένας βαθύς φόβος ότι η σχέση απειλείται!

 

Η ζήλια όταν φτάνει να είναι δυσλειτουργική αρχίζει να επηρεάζει το άτομο σε μεγάλο βαθμό, καθώς κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις ότι ο σύντροφος δεν είναι διαθέσιμος συναισθηματικά.

Έτσι, το συναίσθημα της ζήλιας, γίνεται δυσλειτουργικό γιατί όλες μας οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και οι επιλογές είναι γύρω από αυτό και μας απορροφούν από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.

 

Σε μια σχέση που υπάρχει αγάπη, είναι σημαντικό το ζευγάρι να αισθάνεται ασφάλεια. Όταν υπάρχει αυτό το αίσθημα, τότε νιώθουμε πιο καλά στο να είμαστε πιο ελεύθεροι να εκφραστούμε, αλλά και να δώσουμε ελευθερία και στον σύντροφό τους.

Οπότε μια σημαντική προϋπόθεση είναι να νιώθει το ζευγάρι καλά και με ασφάλεια μέσα στη σχέση.

Έτσι, αυτό που χρειάζεται να δουλέψουμε στη σχέση είναι μια πιο βαθιά επικοινωνία, να μοιραζόμαστε με τον σύντροφό μας τι είναι αυτό που μας ενοχλεί, τι μας προβληματίζει και λέγοντας πως μας κάνει να νιώθουμε αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν και τα δυο μέλη είναι διαθέσιμα να κάνουν κάποιες αλλαγές σεβόμενοι και τον εαυτό τους αλλά και το τι αισθάνεται ο σύντροφός τους, να επιτευχθεί η αίσθηση της ασφάλειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

Συζητήστε για ότι σας προβληματίζει και δώστε χρόνο και σε εσάς και στον σύντροφό σας.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι σημαντικό το άτομο που αισθάνεται ζήλια και ανασφάλεια και αρχίζει να δυσκολεύεται αρκετά, να αναζητήσει βοήθεια.

Ενδέχεται πολλά από αυτά που μας ενοχλούν ή μας κάνουν να μην νιώθουμε ασφάλεια στη σχέση να είναι σκέψεις, φοβίες και βιώματα που μας έχουν επηρεάσει στη ζωή μας και με μια “γνώριμη” συμπεριφορά του συντρόφου μας, αυτό να βγαίνει ξανά σε μεγάλο βαθμό και να εκδηλώνεται με έντονη ζήλια.

Σίγουρα, στο ζευγάρι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επιθετικότητα απέναντι στον σύντροφο και η εχθρική συμπεριφορά, καθώς αυτό που χρειάζεται μια σχέση είναι και τα δυο μέλη να προσπαθούν να κατανοήσουν τον σύντροφό τους.

 

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχει δυσκολία να επικοινωνήσουμε όσα αισθανόμαστε και να βρούμε νέους τρόπους, θα ήταν πολύ βοηθητικό και η συμβουλευτική ζεύγους.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω