Η διαφορά του έρωτα και της αγάπης.

Κάθε νέα σχέση περνά από διάφορα στάδια, γνωρίζει τον έρωτα και οδηγείτε σταδιακά στην αγάπη.

Κάποιες σχέσεις δεν καταφέρνουν να ζήσουν αυτές τις όμορφες φάσεις, οι οποίες είναι και αρκετά έντονες η κάθε μια για άλλους λόγους.

Τι τις κάνει όμως 2 διαφορετικές φάσεις;

Τι εννοούμε όταν λέμε “έρωτας”;

Όταν είμαστε ερωτευμένοι νιώθουμε έντονα συναισθήματα για τον άλλον. Είναι μια περίοδος όπου “χάνετε η λογική” και όλα αυτά τα συναισθήματα μας παρασύρουν. Είναι τότε που χάνουμε τον εαυτό μας σε έναν βαθμό γιατί κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος γίνεται ο άλλος και θέλουμε όλα όσα κάνουμε και ότι σχεδιάζουμε να είναι μαζί του.

Έχουμε ανάγκη την ύπαρξη του άλλου και γίνεται η μόνη μας προτεραιότητα.

Ένας άνθρωπος όπου είναι ερωτευμένος και ζει αυτές τις στιγμές, είναι δύσκολο να σκεφτεί λογικά, να οριοθετήσει τον εαυτό του αλλά και την σχέση του και εκτός αυτού κάνει πίσω τον εαυτό του, παραμερίζοντας τις υποχρεώσεις του.

 

Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ερωτευμένου:

Θα καταλάβεις ότι είσαι ερωτευμένος αν θεωρείς τον άλλον “τέλειο” και δεν βλέπεις καμία ατέλεια και κανένα λάθος στην συμπεριφορά του.

Όταν ασχολείσαι αποκλειστικά με τον άλλον ακόμη και όταν δεν είστε μαζί, είναι η περίοδος που θα νιώσεις έντονα συναισθήματα ζήλιας και θα δημιουργούνται διαρκώς μικρές εντάσεις.

 

Όλα αυτά τα συναισθήματα και η περίοδος του έντονου έρωτα διαρκούν συνήθως έως και τα 2 πρώτα χρόνια της σχέσης.

Τι είναι όμως η “αγάπη”;

Όταν πλέον η σχέση έχει προχωρήσει , έχει περάσει σε ένα επόμενο στάδιο «ωρίμανσης» όπως λέμε και εμείς, τότε αρχίζουμε να βιώνουμε νέα και διαφορετικά συναισθήματα.

Αυτό που επικρατεί είναι ένα πιο σταθερό συναίσθημα, που μας δίνει ενέργεια αλλά και γαλήνη, ηρεμία αλλά και ώθηση να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Είναι μια νέα κατάσταση όπου πλέον νιώθεις την ανάγκη να «μοιράζεσαι» κάθε σου σκέψη, κάθε σου προβληματισμό και κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σου με τον άνθρωπό σου. Έχεις πλέον μπει σε μια διαδικασία όπου σκέφτεσαι διαφορετικά και δίνεις επιπλέον βαρύτητα σε λόγια και πράξεις σου σκεπτόμενη ΚΑΙ τον άλλον, σκεπτόμενη μην δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στον άλλον ή μην τυχόν κάτι που κάνεις ή πεις έχει κάποια επίπτωση στον άλλον. Θέλεις να «δίνεις» ανεξάρτητα από το αν θα «πάρεις», γιατί προτεραιότητα έχει ο άλλος και αυτό είναι που σε νοιάζει.

Έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι από κοινού και να λειτουργείς με το «εμείς».

Έρωτας VS Αγάπη

Στον έρωτα κυριαρχούν «εγωκεντρικά» συναισθήματα, θέλεις τον άλλον αποκλειστικά για εσένα, ενώ στην αγάπη θέλεις το μαζί, σκέφτεσαι με το «εμείς».

Στον έρωτα αγαπάς τις ομοιότητες ενώ στην αγάπη αγαπάς τις διαφορές.

 

Τέλος, όλο αυτό το όμορφο ταξίδι και όλα αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ

όμορφα, αρκεί να τους δώσετε τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογούν για

να τα βιώσετε και να τα απολαύσετε με τον άνθρωπό σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω