Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ νύφης και πεθεράς.

Μια πολύ ιδιαίτερη σχέση είναι αυτή μεταξύ νύφης και πεθεράς.

Δυο γυναίκες πολύ σημαντικές και με πολύ διαφορετικούς ρόλους αλλά παρόλα αυτά φτάνουν σε συγκρούσεις εντός της οικογένειας.

Συνήθως αυτό που βλέπουμε πιο συχνά είναι μια κόντρα, η οποία εκφράζετε έμμεσα προσπαθώντας να μειώσουν η μια την άλλη μέσα από τον ρόλο που έχουν.

Η πλευρά της πεθεράς:

Αυτό που βλέπουμε είναι πως αισθάνεται ότι  φοβάται ότι θα “χάσει” τον γιό της και αυτό το βγάζει με έναν αρνητικό τρόπο απέναντι στην νύφη της. Πιο συγκεκριμένα ως η μοναδική σημαντική γυναίκα στη ζωή του έως τότε, με την παρουσία μιας άλλη γυναίκας νιώθει ότι “απειλείτε” η αγάπη και το ενδιαφέρον του γιου της.

Επίσης, πολλές φορές θεωρούν πως πρέπει να βρει ο γιός τους μια γυναίκα σύμφωνα με τα πρότυπα τα δικά της, κάτι που παράλληλα δημιουργεί εντάσεις και τριβή στη μεταξύ τους σχέση. Έτσι σε οτιδήποτε βλέπουν διαφορετικό από αυτό που θα ήθελαν, αντιδρούν.

 

Η πλευρά της νύφης:

Τι μπορεί να βιώνει μια νύφη σε αυτόν τον ρόλο. Αρχικά, πολλές φορές και οι νύφες είναι αρνητικές απέναντι στην πεθερά τους, όταν για παράδειγμα αρνείτε τη βοήθεια ή στήριξη που μπορεί να της προσφέρει η πεθερά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι στη σχέση τους με την πεθερά τους, μπορεί να βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα που έχουν για την μητέρα τους και αν η σχέση δεν ήταν πολύ καλή, τότε εκφράζουν θυμό απέναντί της.

Επιπλέον, πολλές φορές μπορεί να νιώθουν ανταγωνιστικά νιώθοντας βάζοντας τον εαυτό τους σε μια σύγκριση απέναντι στην πεθερά τους και νιώθουν πως δεν είναι τόσο καλές όσο εκείνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους βγαίνει σε αρνητικές συμπεριφορές.

 

Σχέση μητέρας – γιου:

Πίσω από την σχέση των δυο αυτών γυναικών, η πιο σημαντική σχέση είναι αυτή μεταξύ μητέρας και γιου.

Πιο συγκεκριμένα, η σχέση αυτή είναι ένας πολύ ισχυρός δεσμός και θα πρέπει από πολύ νωρίς να υπάρχουν κάποια όρια και να διατηρούνται υγιείς ισορροπίες μεταξύ των δυο.

Όταν για παράδειγμα η μητέρα έχει φόβο ότι θα χάσει τον γιό της, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει ουσιαστικά έως τότε “αφήσει” τον γιο της να είναι ανεξάρτητος και να αυτονομηθεί. Αυτό δεν αφορά σε ένα πρακτικό επίπεδο, όπου μπορεί να μην μένουν μαζί ο γιος να έχει μια δουλειά και την ζωή του, αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο να είναι τόσο πολύ μέσα στη ζωή του που ποτέ να μην έχουν βιώσει αυτή την εξέλιξη, πως σε κάθε ηλικιακό στάδιο και σε κάθε φάση ζωής υπάρχουν και νέα δεδομένα.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια οριοθετημένη σχέση, όταν η μητέρα είναι προσκολλημένη στον γιο της, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σημαντικό στην ζωή του εκτός από την ίδια, είναι απειλή.

Τέλος, πρέπει η κάθε μητέρα προτού κρίνει την συμπεριφορά της νύφης της, να δει την δική της συμπεριφορά σε σχέση με τον γιο της αλλά και σε σχέση με την γυναίκα του.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται και οι 2 γυναίκες είναι πως η κάθε μια έχει μια μοναδική θέση δίπλα του, αλλά και για όλη την οικογένεια και δεν υπάρχει λόγος να ανταγωνίζονται, αλλά να βρουν λόγους να είναι κοντά.

Τι πρέπει να κάνετε:

-Αρχικά βάλτε την πεθερά σας στη ζωή σας, μην την αποκόβεται εντελώς. Δώστε της συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους

-Συζητήστε με τον σύζυγό σας ώστε να θέσετε από κοινού κάποια όρια

-Μην επιτρέπετε αντιδράσεις και διαφωνίες, εκφράστε τα θέλω σας και όσα σας στενοχωρούν- σας δυσαρεστούν

-Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να αποδεχτείτε η μια την άλλη στον ρόλο που έχει η κάθε μια στη ζωή του συγκεκριμένου άντρα, για παράδειγμα η μητέρα του είναι πολύ σημαντική σαν μητέρα και η γυναίκα του πολύ σημαντική στην δική της θέση

-Πολύ σημαντικό είναι εξίσου να μην προσπαθήσετε να την αλλάξετε, κανέναν δεν μπορούμε να αλλάξουμε και αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία θα αναλωθείτε χωρίς αποτέλεσμα

-Δείτε τα θετικά της σχέσης σας, και την καλή πρόθεση πίσω από κάθε συμπεριφορά

-Να συζητήσετε και να μοιραστείτε τα θέλω και τις ανάγκες σας, αλλά και τις διαφωνίες σας, μια προσπάθεια για επικοινωνία πάντοτε είναι σημαντική

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω