Στοιχεία ενός εγωιστή συντρόφου.

Κάποιο από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός συντρόφου που λειτουργεί εγωιστικά μέσα σε μια σχέση είναι ότι δεν θα διαθέτει “χώρο” για τον σύντροφό του και δεν θα προσφέρει με τον ίδιο τρόπο, καθώς θα σκέφτεται κυρίως τον εαυτό του.

Παρότι μπορεί να έχετε αναπτύξει συναισθήματα γ’ αυτόν τον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει βοηθητικά, ίσα – ίσα θα σας δυσκολέψει πολύ ενώ θα αντιμετωπίζετε κάποιες συμπεριφορές δυσάρεστες σε σχέση με ότι εσείς νιώθετε. Αυτό σημαίνει πως εσείς λειτουργείτε περισσότερο συναισθηματικά και αυτό θα έρχεται συνέχεια σε σύγκρουση με την διαφορά σας με τον σύντροφό σας.

 

Εάν διακρίνεται λοιπόν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσετε τη σχέση σας.

 

  1. Λειτουργεί με τους δικούς του όρους

Εάν ο σύντροφός σας σπάνια σας επιτρέπει να κάνετε σχέδια, πιθανότατα δείχνει να λειτουργεί με τους δικούς του όρους, μην αφήνοντας εσάς να λειτουργείτε ελεύθερα στη σχέση σας. Επιπλέον, εάν δεν εκτιμά τον χρόνο, την προσπάθεια ή τις συναισθηματικές σας ανάγκες, πιθανόν να μην μπορεί να δεθεί όσο εσείς. Μια σχέση χωρίς θυσίες ή αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν είναι πραγματική σχέση.

 

  1. Η περισσότερη επικοινωνία γίνεται με εκνευρισμό και νεύρα

Η περιφρόνηση και η έλλειψη αποδοχής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αποτυχίας μιας σχέσης. Με άλλα λόγια, η περιφρόνηση είναι το αντίθετο του σεβασμού. Σε μια σχέση, η περιφρόνηση εκδηλώνεται κρίνοντας αρνητικά την αξία του συντρόφου σας είτε γενικά είτε με συγκεκριμένες αφορμές.

Όπως γνωρίζετε ασφαλώς, η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό μέσα σε μια σχέση. Τώρα αναρωτηθείτε, πώς σας κάνει να αισθάνεστε η επικοινωνία με τον σύντροφό σας;

 

  1. Πρέπει να προσπαθείτε περισσότερο

Σε μια σχέση, η έλλειψη προσπάθειας είναι συχνά ένα σημάδι έλλειψης ενδιαφέροντος ή αδιαφορίας. Εάν ο σύντροφός σας δεν διαθέτει ποσότητα χρόνου, χρήματος και ενέργειας στη σχέση, κάτι συμβαίνει λάθος. Οι νομισματικές δαπάνες είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από τις συναισθηματικές επενδύσεις σε μια σχέση, αλλά εάν ο σύντροφός σας δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει και να διαθέσει χρόνο για τη σχέση του, τότε γιατί να προσπαθείτε εσείς;

 

  1. Δεν ονομάζει αυτό που έχετε «σχέση».

Όταν ο σύντροφός σας, έχοντας περάσει ένα διάστημα μαζί, δεν ενοχλείται από τη λέξη “φίλη”, “φίλος”, ή οποιαδήποτε άλλη ορολογία που περιγράφει τη σχέση σας ως κάτι άλλο παρά «σχέση», σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα μπορούσε να σας το εκφράσει με καλύτερο τρόπο, ότι αυτό ισχύει για εκείνον. Ο λόγος αυτής της αντίδρασης είναι ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει την σχέση σας προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην θέλει μια σχέση καθόλου και εκεί είναι σημαντικό να εξετάσετε τις επιλογές σας.

 

Αυτά είναι κάποια στοιχεία όπου ο σύντροφός σας δείχνει με έναν έμμεσο τρόπο, ότι σκέφτεται περισσότερο την ατομικότητά του και λιγότερο εσάς και την σχέση σας. Είναι σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση να εξετάσετε τι θα θέλατε εσείς από την σχέση σας και εάν σας καλύπτουν οι επιλογές του συντρόφου σας.

Είναι δύσκολο σε μια τέτοια περίπτωση να βοηθήσει μια συζήτηση ώστε να αλλάξει η όλη στάση του συντρόφου σας συνολικά, καλύτερα να αφήσετε να σας δείξει αυτό που ακριβώς θα ήθελε και τότε εσείς να αξιολογήσετε με βάση τα δικά σας «θέλω» εάν αυτό σας καλύπτει.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω