Τι συμβαίνει γύρω μας όταν χρησιμοποιούμε την θετικότητά μας;

  1. Είμαι πάντοτε μέρος της κατάστασης της οποίας βιώνω.

Οι σκέψεις μας και η καθημερινότητά μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το πώς αισθανόμαστε. Τα αρνητικά και τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι η παγίδα του εαυτού μας, η οποία όσο δεν την αλλάζουμε, τόσο εκείνη ενισχύεται.

 

  1. Η δυνατότητα να αλλάξω προέρχεται από μέσα μου.

Πολλοί προσπαθούν να πετύχουν την αλλαγή μέσα από διάφορες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους, αλλάζοντας τις σχέσεις τους, τον τρόπο διασκέδασής τους και προσφέροντας περισσότερα πράγματα στον εαυτό τους. Αυτό είναι μια αλλαγή εξωτερική, αλλά ποτέ δεν μπορεί μια εξωτερική αλλαγή να είναι ουσιαστική. Η αλλαγή προέρχεται από μέσα μας και είναι πάντοτε εσωτερική. Αυτό δηλαδή σημαίνει, ότι πρέπει να προσπαθούμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε απέναντι σε κάποια πράγματα, να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας και σε ποιες καταστάσεις είναι έντονα και να αναρωτηθούμε το γιατί. Η εσωτερική αλλαγή, είναι μια διαδικασία που προέρχεται από αλλαγή στις σκέψεις μας.

 

  1. Είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας.

Φανταστείτε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη όπου ζωγραφίζεται, το πινέλο είναι η «ζωή», εσείς το κρατάτε και σχεδιάζετε την πορεία της. Την οποία πορεία εσείς θα ακολουθήσετε, αυτή που εσείς θέλετε ως ο μοναδικός δημιουργός της. Γνωρίζοντας πως εσείς την σχεδιάζετε, όταν κάτι δεν σας αρέσει στην διαδρομή σας ή στο σημείο που βρίσκεστε τώρα, εσείς μπορείτε να το αλλάξετε

 

 

 

  1. Μέσα από την θεραπεία σβήνετε ο «φόβος».

Πολλές φορές το συναίσθημα του φόβου μας κατακλύζει, μας ακινητοποιεί και μας δυσκολεύει. Όσο αφεθούμε στην θεραπεία και όσο προχωράει αυτή, ο φόβος δεν θα υπάρχει πια. Κάποιες φορές η σκέψη αυτού, θα είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει πόσο μακριά βρισκόμαστε πλέον από αυτόν.

 

  1. Οι άνθρωποι δίπλα μας είναι οι σύμμαχοί μας σε όσα δημιουργούμε.

Η έννοια του «εμείς» σε σχέση με το «εγώ» είναι πολύ ισχυρή και σημαντική. Όταν έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους στο πλευρό μας, να μας στηρίζουν και να μας κρατούν το χέρι, αποκτά άλλο νόημα η προσπάθειά μας και η νέα μας πραγματικότητα.

 

 

  1. Μπορείτε πάντοτε να αλλάξετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε τώρα

Αν δεν μας αρέσει αυτό που βιώνουμε, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τα συναισθήματα τα οποία έχουμε μπορούμε να φύγουμε από εκεί. Εάν για παράδειγμα είχατε μια κακή ημέρα δεν χρειάζεται να είναι η επόμενη ημέρα κακή. Αλλάξτε αυτό που βιώνετε και κάνει την ημέρα σας κακή και την επόμενη ημέρα κάντε κάτι νέο. Αντικαταστήστε κάτι «κακό» με κάτι «καλό» και αυτό βρίσκεται στο χέρι σας.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω