Τι συμβαίνει όταν θυμώνουμε εύκολα;

Το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας είναι προϋπόθεση για να νιώθουμε ευτυχία.

O φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της ευτυχίας και την ψυχικής μας ηρεμίας.

Ο θυμός, το μίσος, η προκατάληψη, η επιθετικότητα είναι σημαντικά συναισθήματα τα οποία προέρχονται από το αίσθημα του φόβου.

Συναντάμε όλο και πιο συχνά γύρω μας ανθρώπους με ένταση και νευρικότητα, όπου ακόμη και με μικρές αφορμές εκτονώνουν τον θυμό τους.

Ο θυμός είναι αποτέλεσμα του φόβου που υπάρχει μέσα μας. Φόβος για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τις σχέσεις και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς με πολύ λίγα χρήματα και άλλοι, με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτό από μόνο του σαν σκέψη δημιουργεί έντονο άγχος.

Κάποιοι νιώθουν ασφαλείς μέσα σε άγνωστες συνθήκες και άλλοι φοβούνται οτιδήποτε νέο ή διαφορετικό.

Μερικοί νιώθουν ασφάλεια να ανοιχτούν στην αγάπη, ενώ άλλοι φοβούνται να είναι τόσο “ευάλωτοι”.

Επομένως, η αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς είναι μια υποκειμενική εσωτερική κατάσταση και επιλογή.

Άνθρωποι που νιώθουν ήρεμοι και ασφαλείς είναι κάτι το οποίο το καλλιεργούν. Το καλλιεργούν αντιμετωπίζοντας τα λάθη τους, παίρνοντας την ζωή στα χέρια τους, βοηθώντας τον εαυτό τους να απαλλαγεί από οτιδήποτε τους έχει πληγώσει, τους φοβίζει και τους εγκλωβίζει από το παρελθόν. Συνήθως ανασφάλειες που μας έχουν δημιουργηθεί από την παιδική ηλικία, φόβοι για τις σχέσεις, τους ανθρώπους και τη ζωή είναι αυτές που περνώντας τα χρόνια είναι ο λόγος όπου εμφανίζεται τόση ένταση και εκρήξεις θυμού.

Πίσω όμως από τον θυμό πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχει ο φόβος. Φόβος για εμπιστοσύνη, για αγάπη, για χαρά κλπ, κάτι από το οποίο αν δεν βοηθήσουμε τον εαυτό μας να απαλλαγεί θα εξακολουθεί να υφίσταται μέσα μας και να μας προκαλεί εντάσεις στην καθημερινότητά μας.

Η ασφάλεια βρίσκεται μέσα μας, όταν την αναζητάμε έξω τότε αυξάνεται μέσα μας το αίσθημα της αβεβαιότητας και τότε έρχεται ο φόβος και όσα συναισθήματα τον ακολουθούν.

Όταν μας αγαπούν ή εμείς νιώθουμε αγάπη, βιώνουμε συναισθήματα χαράς, ηρεμίας, χαλάρωσης, παίρνουμε επιβεβαίωση και η αγάπη δείχνει να μας “θεραπεύει”.

Δημιουργεί συμπόνια, κατανόηση, συγχώρεση, ανιδιοτέλεια και τελικά, μας βοηθάει να υπερβούμε τους συναισθηματικούς περιορισμούς μας και να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Το αντίθετο της αγάπης είναι ο φόβος και ο θυμός.

Αν εξετάσουμε τις στιγμές που χάνουμε την αγάπη μας, θα βρούμε ότι σ’ αυτές τις στιγμές κυριαρχούν μέσα μας συναισθήματα φόβου με αποτέλεσμα να χάνουμε την ηρεμία μας και να μας δημιουργούνται συναισθήματα θυμού.

Βοηθώντας τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει τους φόβους που πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να τους αντιληφθούμε με απλή λογική, όμως με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή ίσως μας γίνουν πιο ξεκάθαροι και τότε θα έχετε τον έλεγχο αυτών και θα μπορείτε να βελτιώσετε αυτές τις στιγμές στη ζωή σας, στον βαθμό που θα θέλετε.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω