Τοξικοί άνθρωποι: πως μας επηρεάζουν;

Η τοξικότητα μας επηρεάζει και πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε αδιέξοδη μια σχέση ή επαφή με ένα τέτοιο άτομο.

 

Πως να διακρίνουμε την τοξικότητα;

 Η τοξικότητα υπάρχει παντού, σε συμπεριφορές, λέξεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί κάποιο άτομο.

 

  • Ένα τοξικό άτομο μπορεί να λέει πράγματα χρησιμοποιώντας ένα ύφος και στάση κριτικής απέναντί μας
  • Μπορεί να μας κάνει διαρκώς να αισθανόμαστε πως φταίμε εμείς για όλα, πως όλο κάτι κάνουμε λάθος
  • Μπορεί ακόμη και να γκρινιάζουν ή να παραπονιούνται διαρκώς για τη συμπεριφορά μας

 

Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αυτή τη συμπεριφορά και αυτό είναι που μπορεί να δημιουργεί πολύ πιο έντονα και δύσκολα συναισθήματα στο άτομο που τη βώνει.

Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να μας επηρεάσει συνολικά, δηλαδή συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά, καθώς η έντονη κριτική και η συνεχώμενη ανάθεση ευθύνης σε εμάς, μπορεί να επιβαρύνει όποιον το βιώνει.

 

Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να εντοπίσετε εάν βιώνετε τέτοιες συμπερφορές και καταστάσεις και να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε ουσιαστικά.

 

Παρόλα αυτά δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνουμε την τοξικότητα, γιατί έρχεται συνήθως έμεσα και δεν είναι πάντοτε εμφανής.

 

 

Ο λόγος που μπορεί να βιώνουμε την τοξικότητα;

  • Αφορά την δυσκολία κάποιου ατομόυ και την “ανάγκη” του να ασκήσει αυτή τη συμπεριφορά για να “επιβληθεί” κάτι που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
  • Αφορά όμως και εμάς, που ίσως δεν έχουμε δει καθαρά και δεν έχουμε διακρίνει κάποιες προσωπικές ανασφάλειες που ακόμη μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο και να του “επιτρέπουμε” να διεισδύει μέσα μας.

 

Το απότελεσμα όλων αυτών είναι πως αυτή η “τοξική” στάση μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση στο άτομο πως με κάποιο τρόπο “αξίζει” αυτή τη συμπεριφορά που εισπράττει και αυτή την τόσο αρνητική και δυσάρεστη αντιμετώπιση των άλλων.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες η έκθεση σε τοξικά και αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνει το άτομο συναισθηματικά και ψυχικά με αποτέλεσμα να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα όπως έντονο άγχος, κόπωση, ψυχοσωματικά κλπ.

 

Μια ακόμη δυσάρεστη εκδοχή είναι πως όταν κάποιος “εκτείθεται” σε ανθρώπους γεμάτους αρνητισμό, τείνουν σταδιακά να τους μοιάσουν.

Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης ενσυναίσθησης που μας διακρίνει, έτσι χωρίς να είναι ευχάριστη μια συμπεριφορά, μας γίνεται οικεία σε βαθμό να αφομοιώνουμε κάποιες από αυτές.

 

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό για εσάς και την ψυχική σας υγεία είναι να καταφέρετε να απομακρύνετε από τη ζωή σας κάθε τοξικότητα, ακόμη και αν χρειάζεται να απομακρύνετε τα ίδια τα άτομα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, γ’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο σε μια τέτοια προσπάθεια.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω