Αυτό μπορεί να συμβεί από την αδιαφορία ενός γονέα για το παιδί του ενώ τον χρειάζεται ή ζητά την βοήθειά του σε κάτι, με αποτέλεσμα η συνεχής μη ανταπόκριση του γονέα να δημιουργεί στο παιδί ένα αίσθημα εγκατάλειψης.
Επιπλέον, σε μια βρεφική ηλικία, η “εξαφάνιση” του γονέα από το πεδίο του παιδιού, όταν αλλάζει δωμάτιο, φεύγει από το οπτικό του πεδίο και δεν μπορεί να τον ακολουθήσει, οδηγεί το παιδί να κάνει ό,τι μπορεί για να τον φέρει κοντά του.
Τα βιώματα από 10-18 μηνών έχει φανεί ότι ακολουθούν το παιδί στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.
Τι κάνει αν αισθανθεί έτσι το παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις;
Χρησιμοποιεί το κλάμα ή τις φωνές για να τραβήξει την προσοχή του γονέα του και ειδικά της μητέρας του. Έπειτα, μπορεί να σταματήσει να προσπαθεί, όμως θα σταματήσει να ασχολείται και με οτιδήποτε άλλο.
Η διαδικασία του αποχωρισμού, είναι κάτι όπου πρέπει το παιδί και γονέας να την περάσουν για να αναπτύξουν μια ισχυρή και διαχρονική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης.
Είναι μια απαιτητική διαδικασία και αρκετά κουραστική για τον γονέα ο οποίος είναι σημαντικό να διατηρήσει την υπομονή και την ψυχραιμία του.
Σε μικρότερη ηλικία εκφράζεται ως άγχος για τα ξένα πρόσωπα και ανησυχία μην φύγει η μητέρα του μακριά, μεγαλώνοντας και με την έναρξη του παιδικού σταθμού που είναι ίσως και η πρώτη σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός παιδιού, όπου θα πρέπει να παραμείνει πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, το παιδί ενδέχεται να εκφράσει κάποια ανησυχία.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Είναι σημαντικό να ανταποκριθούν οι γονείς στην ανάγκη του παιδιού επιβεβαιώνοντας την παρουσία τους προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα σιγουριάς κι εμπιστοσύνης στο παιδί μας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χαμογελάμε συχνά στο παιδί μας, να το παίρνουμε αγκαλιά και να του μιλάμε βοηθώντας το να ηρεμήσει. Μπορούμε να του μιλάμε ακόμη και εξ’ αποστάσεως προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είμαστε στον χώρο.
Εάν οι γονείς πρέπει υποχρεωτικά να αφήνουν το παιδί για κάποιες ώρες με άλλο άτομο, πρέπει το άτομο αυτό να έρχεται στον χώρο μισή ώρα πριν φύγουν οι γονείς προκειμένου να εξοικειωθεί με την αποχώρηση του γονέα.
Δημιουργώντας το αίσθημα ασφάλειας στο παιδί μας, βοηθάμε στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, μεγαλώνοντας σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς.
Εκτός από φροντίδα και αγάπη στην ζωή μας σε κάθε ηλικιακή φάση έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς μέσα από την σταθερότητα.
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων