Το βιβλίο “Γονείς σε Διαμάχη”, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένας πολύτιμος οδηγός για τους γονείς που πρόκειται να χωρίσουν ή έχουν χωρίσει.
Αν τα παιδιά νιώθουν πως οι γονείς τους πρόκειται να χωρίσουν βρίσκονται απέναντι σε μία μάχη καθώς θα ήθελαν να ευχαριστήσουν και τους δύο και δεν τα καταφέρουν.
Επιπλέον φοβούνται γιατί το τι θα συμβεί αν παραμελήσουν τον έναν από τους δύο. Όταν λοιπόν τα παιδιά έρχονται αιτήματα από μία τόσο δύσκολη συνθήκη μπορεί να εκδηλώσουν ακόμη και σωματικά συμπτώματα.
Όταν ο πρώην σύζυγός σας προσπαθεί να σας υποβάθμιση και κατευθύνει το παιδί σε αρνητικές συμπεριφορές απέναντι σας τότε οδηγεί το ίδιο σε μία σύγκρουση αφοσίωσης που αφορά το ίδιο και τους γονείς του. Τότε μπορεί τα παιδιά να επιλέξουν τον έναν και να απορρίψουν τον άλλον, απλά και μόνο για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουν.
Παρόλο που μία τέτοια απόφαση μπορεί αρχικά να φαίνεται εύκολη, μακροπρόθεσμα δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Όταν κακολογείτε τον πρώην σύζυγό σας, δεν βοηθάτε το παιδί σας!
Συμπεριφορές που αξιοποιούν οι γονείς για να προκαλέσουν σύγκρουση αφοσίωσης
- μεταδίδουν δηλητηριώδη μηνύματα για εσάς
- παρεμβαίνουν στην επαφή και την επικοινωνία
- παρακινεί το παιδί να προδώσει την εμπιστοσύνη σας
- υπονομεύει την εξουσία σας και καλλιεργεί την εξάρτηση του παιδιού
Επιπτώσεις των παιδιών που που εμπλέκονται σε σύγκρουση αφοσίωσης
Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση και παγιδεύονται σε έντονα συναισθήματα που τους δημιουργεί αυτή η σύγκρουση και συντονίζονται με τον ένα γονέα, ενώ αποξενώνονται από τον άλλον.
Ένα σημάδι που υποδηλώνει ότι το παιδί σας έχει επηρεαστεί από μία σύγκρουση είναι όταν θα αρχίσει να γίνεται αδικαιολόγητα αρνητικό απέναντι σας και να μεγέθυνε κάποια σήματα ελαττώματά σας.
Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού καθώς αντί να μάθει να συγχωρεί και να συμπονεί μαθαίνεις την σκληρότητα. Επίσης αντί να μάθαινα λύνει τα προβλήματα του μαθαίνει πως να απαιτεί και να εγκαταλείπει όσους το δυσαρεστούν
Τα παιδιά που μεγαλοποιούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ενός γονέα προς τον άλλον, αναπτύσσουν μια πολύ επικίνδυνη δεξιότητα, πώς να διαστρεβλώνουν την αλήθεια.
Επίσης το παιδί μαθαίνει πως όταν κάποιος δεν είναι τέλειος θα πρέπει να τον απορρίπτει, κάτι που θα του φέρει δυσκολίες και στην μετέπειτα δική του ζωή και στις δικές του σχέσεις.
Τα παιδιά δε μαθαίνουν πώς να λύνουν τα προβλήματά τους και να διαμορφώνουν την δική τους άποψη, αλλά πως να κρίνουν και να απομακρύνονται από αυτά.
Η ελεύθερη βούληση του παιδιού αποδυναμώνεται , φαίνεται να ισχυρίζονται ότι έχουν αποφασίσει κάτι, μόνο που στη πραγματικότητα εξαρτάται από τη στάση των γονέων του.
Η απουσία ενδιαφέροντος για τους άλλους είναι πιθανόν να παρεμποδίσει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας. Το παιδί που δεν νιώθει κατανόηση μεγαλώνοντας θα επηρεάζεται εύκολα από τις ανάγκες των άλλων και θα δυσκολευτεί να διατηρήσει ουσιαστικές σχέσεις.
Πώς να πετύχετε μία ισορροπημένη σχέση
Οι υποστηρικτικοί γονείς ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού χωρίς να είναι πολύ επιεικής.
Μπορεί να είναι δύσκολο όταν ο πρώην σύζυγός σας υπονομεύει όμως είναι σημαντικό να εστιάσετε στην δική σας σχέση με το παιδί.
Α. Εμπνεύστε το σεβασμό.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στο παιδί σας με τρυφερότητα δείχνοντας σεβασμό και στις δικές του απόψεις, ακόμη και όταν διαφωνείτε μαζί.
Β. Καλλιεργήστε δεξιότητες κριτικής σκέψης στο παιδί σας, δώστε του το περιθώριο να αναρωτηθεί και να σκεφτεί το ενδεχόμενο να έχει παρερμηνεύσει κάτι ή να έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία.
Γ. Έχετε λογικές προσδοκίες από το παιδί σας
Όλοι οι γονείς έχουν προσδοκίες όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών τους, να διατηρούν το δωμάτιό τους καθαρό, να έχουν καλούς τρόπους κλπ.
Επίσης όταν συμβουλεύεστε ειδικούς για την ανάπτυξη των παιδιών, μειώνονται οι πιθανότητες ως διαζευγμένος γονέας που αντιμετωπίζεται ένα τοξικό περιβάλλον, να κάνετε σημαντικά λάθη ως προς την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας, τα όποια λάθη μπορεί να βλάψουν την σχέση σας είναι οξύνουν τις ήδη έντονες καταστάσεις.
Δ. Δείξτε εκτίμση στο παιδί σας
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και συνδυάζει διάφορα χαρακτηριστικά άλλα που μας αρέσουν περισσότερο και άλλα λιγότερο, όμως είναι σημαντικό να δείχνετε οτι εκτιμάτε το παιδί σας με όλες του τις εκδοχές.
Ε. Έχετε αυτεπίγνωση και φροντίστε τον εαυτό σας
Για εσάς και τη σχέση με το παιδί σας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται τον εαυτό σας και τυχόν δικές σας δυσκολίες.
Ο γονέας που παριστάνει ότι ποτέ δεν έχει άδικο και πρέπει το παιδί πάντοτε απλά να τον ακούει, δημιουργεί απόσταση μεταξύ εκείνου και του παιδιού.
Προστατέψτε το παιδί σας από την αποξένωση και ανοίξτε δίαυλο επικοινωνίας
Μετά από ένα επώδυνο διαζύγιο, είναι πιθανό η σχέση σας με τα παιδιά να δοκιμαστεί –ειδικά αν απέναντί σας έχετε έναν… τοξικό πρώην σύντροφο που σας κακολογεί, σας κατηγορεί για όλα, ή επιχειρεί να σας «αντικαταστήσει» φέρνοντας ένα νέο πρόσωπο στη ζωή τους. Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν σύγχυση, αντικρουόμενα συναισθήματα, θυμό, αγωνία, κατάθλιψη –κι εσείς να νιώσετε εντελώς ανίσχυροι.
Με αυτόν τον πρακτικό οδηγό θα μάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από επώδυνες συγκρούσεις, πώς να αποφύγετε το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης και πώς να τους μιλήσετε εμπνέοντάς τους ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο να μεγαλώνετε παιδιά με έναν τοξικό πρώην, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να τα προστατέψετε και να δυναμώσετε τη μεταξύ σας σχέση.
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων