Λένε πως μπορεί τα παιδιά να μην ακούν πάντα αυτό που τους λες, βλέπουν όμως πάντα αυτό που κάνεις. Η ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού είναι μεγάλη και βαραίνει ‒ τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια‒ αποκλειστικά τους ώμους των γονιών. Από την άλλη, υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και δημιουργικό από το να μεγαλώνεις ένα παιδί, να του μαθαίνεις τον κόσμο και να είσαι για εκείνο ο ήρωάς του; Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς θα διαχειριστούν τον ρόλο τους ως πρότυπα.
Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό που περνάει, μέσα από τη στάση, τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν –μεταξύ τους, με άλλους αλλά και με τα παιδιά τους–, οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα. Η επιρροή τους στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και στη δημιουργία μιας λειτουργικής μεταξύ τους σχέσης είναι καθοριστική. Η συνθήκη αυτή, όσο κι αν τους αγχώνει, ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να εξελίξουν και –γιατί όχι;– να βελτιώσουν και οι ίδιοι κομμάτια του εαυτού τους. Τι κάνουν όμως οι γονείς που θέλουν να αποτελούν υγιή πρότυπα για τα παιδιά τους;
- Επικοινωνούν μαζί τους –πάντα με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους– και παραμένουν ενεργοί στη ζωή τους.
- Αφιερώνουν χρόνο για να ακούν και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους.
- Βρίσκονται πάντα εκεί, ουσιαστικά δίπλα τους, και φροντίζουν ώστε τα παιδιά να αισθάνονται και να εισπράττουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους.
- Δείχνουν σεβασμό και ανεκτικότητα στις ανάγκες και τα «θέλω» τους καθώς εκείνα μεγαλώνουν.
- Δημιουργούν οικογενειακές στιγμές και μοιράζονται δραστηριότητες μέσα από τις οποίες χτίζουν τον μεταξύ τους δεσμό.
- Αναγνωρίζουν τα λάθη τους, μαθαίνουν από αυτά και προσπαθούν να τα διορθώνουν.
- Αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τα όποια προβλήματα και τις συγκρούσεις με λειτουργικό τρόπο, ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να τους μιμηθούν.
Be the person you want your children to be!
Οι παγίδες
#1 Καθώς οι γονείς μπαίνουν σε αυτόν τον τόσο απαιτητικό ρόλο, συχνά και χωρίς να είναι πάντα ξεκάθαρο και στους ίδιους, αναπαράγουν άθελά τους τα πρότυπα των δικών τους γονέων. Για παράδειγμα, μια μητέρα η οποία έχει ως παιδική ανάμνηση μια μαμά που απουσίαζε αρκετά και δεν είχε την υποστήριξη που χρειαζόταν, είναι πιθανό να ανταποκρίνεται αντίστοιχα και η ίδια στον ρόλο της ως μητέρας, στερώντας παράλληλα πολλά τόσο από την ίδια όσο και από το παιδί της. Μια μαμά (ή ένας μπαμπάς αντίστοιχα) που θα πέσει άθελά της σε αυτή την παγίδα, όταν το συνειδητοποιήσει και το διορθώσει εγκαίρως μπορεί να πετύχει έναν θετικό δεσμό και μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της ίδιας και του παιδιού της, και κατ’ επέκταση του παιδιού με τον εαυτό του.
#2 Οι γονείς διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό η ξεκούραση, οι στιγμές ηρεμίας και η ενασχόληση με πράγματα που τους ευχαριστούν είναι απαραίτητες. Άλλωστε, αν δεν είμαστε εμείς καλά, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να έχουμε υπομονή, ηρεμία και ανθεκτικότητα για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας.
#3 Καθοριστικής σημασίας είναι οι γονείς να είναι συνεπείς ως προς τη στάση τους. Αν αυτό που παρατηρούν τα παιδιά στη συμπεριφορά των γονιών τους είναι διαφορετικό από αυτό που τους λένε, τότε είναι πιθανό να βιώνουν μια «σύγχυση». Έτσι, μπορεί να εκδηλώνουν συμπεριφορές που φαίνονται «ανεξήγητες» ή «περίεργες», μέσα από τις οποίες δείχνουν πως δυσκολεύονται ως προς το τι να ακολουθήσουν.
Μαμά και μπαμπά, μην ξεχνάτε!
- Σε αυτό το μαγικό και παράλληλα απαιτητικό ταξίδι δεν είστε μόνοι. Ζητήστε τη φροντίδα και την υποστήριξη της οικογένειάς σας αλλά και των φίλων σας.
- Δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας.
- Μπορεί να έρθουν στιγμές που αισθάνεστε απογοήτευση, ακόμα και εξάντληση. Ακούστε τον εαυτό σας όταν σας δείχνει πως έχετε ανάγκη τη φροντίδα.
- Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα ακούσει τις ανάγκες σας και θα σας δώσει την επιστημονική βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεστε. Άλλωστε, το «ταξίδι» ενός γονιού δεν σταματά ποτέ! Η γονεϊκότητα είναι ένα δώρο και έχετε δικαίωμα να το απολαύσετε!
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. στην Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267, 2106777512, 22370 21001 | Site: www.aggelikikavallieratou.gr