Νέα αρχή, νέα εγώ.

Είναι σημαντικό όταν έρχεται η περίοδος που έχουν μαζευτεί πολλές καταστάσεις που μας ενοχλούν και δεν νιώθουμε καλά, να πάρουμε νέες αποφάσεις και να εστιάσουμε σε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα για τη ζωή μας τα οποία οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας μπορεί να μας κάνουν να τα ξεχνάμε. Κάποιες λοιπόν απλές υπενθυμίσεις είναι ικανές να μας βοηθήσουν και να διατηρήσουν μια θετική στάση.

Μην βιάζεσαι…

Πολλές φορές παρατηρούμε συμπεριφορές με το πέρασμα του χρόνου, που μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκή βιασύνη. Παρά την αίσθηση του ότι «ο χρόνος περνάει» είναι πολύ πιο σημαντικό να θυμόμαστε τη διαδρομή που έχουμε κάνει μέσα σε αυτόν, καθώς και να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε μικρές και απλές στιγμές.

 

Βάλε σε προτεραιότητα την ψυχική σου υγεία

Όσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την σωματική μας υγεία, με σωστή διατροφή και όσο μπορούμε την άσκηση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν καταφέρουμε να μένουμε μακριά ή να μην κρατάμε μέσα μας αρνητικές καταστάσεις και γεγονότα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, καθώς και να ακούμε τον εαυτό μας όταν μας χρειαζόμαστε κάτι. Όταν πιεζόμαστε, θυμώνουμε, αγχωνόμαστε, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε «γιατί νιώθω έτσι;», αυτό που θα διαπιστώσουμε σιγά σιγά θα μας φέρει πιο κοντά στο να μάθουμε να μας φροντίζουμε και να απομακρυνθούμε από δυσκολίες.

 

Θέσε γερούς στόχους

Στο όμορφο ταξίδι μας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πυξίδα. Η πυξίδα λοιπόν αυτή έρχεται όταν έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα είναι ξεκάθαροι, ρεαλιστικοί και οργανωθούμε γύρω από αυτούς. Μπορεί να ακούγετε πολύ απλό, όμως συνήθως λέμε γενικά κάτι που θα θέλαμε να πετύχουμε, αλλά μέχρι να γίνει αυτή η ιδέα συγκεκριμένη συνήθως απογοητευόμαστε. Όταν προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά στον στόχο μας, τότε θα κάνουμε βήματα που θα μας φέρουν πραγματικά κοντά στην αρχική μας ιδέα.

 

Μην ξεχνάς τα ενδιαφέροντά σου

Πολλές φορές απορροφημένοι από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις που έχουμε και μην έχοντας ελεύθερο χρόνο, αφήνουμε πίσω πράγματα που μας ευχαριστούν, μας χαλαρώνουν και απολαμβάνουμε για τον εαυτό μας. Αυτός ο ρυθμός μας απομακρύνει περισσότερο από τον εαυτό μας και τον χρόνο που περνάμε με εμάς. Είναι σημαντικό ακόμη και μερικά λεπτά μέσα στην εβδομάδα μας να τα αφιερώνουμε σε κάτι που απολαμβάνουμε, είτε αυτό είναι άσκηση, είτε χορός, είτε μια βόλτα.

 

Να προσπαθείς να βρεις κάτι θετικό σε όλα γύρω σου

Η πραγματικότητα είναι πως γύρω μας υπάρχουν πολλές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αν όμως εστιάζουμε και μένουμε σε αυτό, σιγά σιγά θα πάψουμε να έχουμε ελπίδα, πίστη και θετική οπτική απέναντι στα πράγματα. Η φράση πως πρέπει να βλέπουμε και τις 2 όψεις του νομίσματος κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, διότι αυτό μας λέει πως δεν υπάρχει μόνο μαύρο, αλλά και άσπρο, δεν υπάρχει μόνο δύσκολη ημέρα αλλά και καλή, δεν υπάρχει μόνο σκοτάδι αλλά και φως. Έτσι αυτή η σκέψη μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη ενθάρρυνση, απέναντι στις δυσκολίες, αλλά και έναν νέο τρόπο να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, ψάχνοντας και κάτι όμορφο που μπορεί να προκύπτει κάθε φορά.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω