Σπίτι με τα παιδιά, τα θετικά και οι δυσκολίες.

Διάφορες περιόδους όπως και αυτή που διανύουμε τώρα που είτε δεν είναι δυνατό, είτε χρειάζεται να μείνουμε στο σπίτι είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτές τις στιγμές όσο το δυνατόν καλύτερα για εμάς αλλά και τα παιδιά μας.

  • Αξιοποιήστε αυτές τις μέρες περνώντας χρόνο όλοι μαζί με διάφορους τρόπους βλέποντας μία ταινία, κάνοντας κατασκευές, διαβάζοντας ένα βιβλίο αλλά ακόμα και συζητώντας.
  • Κάτι που είναι υπό άλλες συνθήκες και στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν είναι πάντοτε εφικτό, είναι η επικοινωνία και συζήτηση με τα παιδιά σας. Μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε αυτές τις στιγμές για να συζητήσετε για διάφορα θέματα που ήταν ενδιαφέρουν εσάς, είτε θέλουν τα ίδια τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας.
  • Αξιοποιήστε αυτό που πολύ συχνά λέμε ποιοτικό χρόνο μαζί. Κάντε δηλαδή πράγματα και δραστηριότητες όλοι μαζί, ασχοληθείτε με τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας, ακούστε ότι θέλουν να μοιραστούν μαζί σας ή χωριστείτε σε ομάδες τα μέλη της οικογένειας για να παίξει διαδραστικά παιχνίδια.
  • Ακόμη μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις στιγμές με περισσότερη ξεκούραση και χαλάρωση στους πιο ήρεμος ρυθμός των ημερών, κάτι που εάν αρχίσετε εσείς να το απολαμβάνετε σίγουρα θα ακολουθήσουν και τα παιδιά σας.

 

 

Σίγουρα μπορεί τις ημέρες αυτές τα παιδιά να αισθανθούν πλήξη, να βρεθούν ή και να παραπονιούνται. Εκεί χρειάζεται η δική σας στήριξη και ενθάρρυνση, αρχικά για να τους εξηγήσετε γιατί χρειάζεται να μείνετε στο σπίτι, έτσι τα παιδιά κατανοώντας τους λόγους που δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό μπορεί και εκείνα να είναι πιο θετικά στο χρόνο που θα περάσετε μαζί στο σπίτι.

Έπειτα μπορείτε να δώσετε το κίνητρο και παρότρυνση στο παιδί σας για να κάνετε πράγματα μαζί όπως κάποια δραστηριότητα που προηγουμένως μπορεί να φαντάζει χωρίς ενδιαφέρον και να την αξιοποιήσετε με την φαντασία σας, δίνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν πως σε διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας μπορεί να βαριόμαστε ή να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε εκείνη την ώρα, όμως αξίζει αυτές τις στιγμές να τις αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά για όλους.

 

Κλείνοντας, το πιο σημαντικό περνώντας χρόνο με τα παιδιά σας είναι να μπορούν κι εκείνα να μάθουν πως για να περνάμε όμορφα δε χρειάζεται μόνο να πηγαίνουμε στα αγαπημένα μας μέρη ή να αγοράζουμε νέα παιχνίδια, αλλά ακόμη περισσότερο μπορούμε να περάσουμε όμορφα κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω