Υπάρχουν πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες που μπορείτε να αξιοποιήσουν αυτή την περίοδο με τα παιδιά σας, αλλά και κάποιες που μπορείτε εκείνα να ενθαρρύνεται να κάνουν.
Για τα παιδιά:
- Ετοιμάστε γράμματα για τους συμμαθητές και τη δασκάλα: Μπορείτε να πάρετε διάφορα χαρτιά, στο κάθε χαρτί να γράψετε το όνομα κάποιου και απο κάτω αφήστε τα παιδιά να γεμίσουν το χαρτί όπως θέλουν (με διάφορες προτάσεις, με ζωγραφιές, αυτοκόλλητα και σημειώσεις), βάλτε τα σε φακέλους και στείλτε τα με το ταχυδρομείο ή κρατήστε τα ώστε να τους τα δώσετε όταν τους δείτε από κοντά.
- Κρατήστε ημερολόγιο: Μπορούν τα παιδιά να έχουν ένα χαρτί ή ένα τετράδιο, στο οποίο αυτή την περίοδο να μπορούν να γράφουν τις σκέψεις τους και όσα θα ήθελαν να πουν στη δασκάλα ή στον θεραπευτή τους όταν τον δουν ξανά από κοντά. Μπορούν να απαντήσουν στα εξής: “τι σε απασχόλησε αυτή την περίοδο, τι σκέφτεσαι έντονα; τι σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα;”
Για τους γονείς:
- Εστιάστε στον χρόνο που έχετε με το παιδί σας και στις δραστηριότητες που κάνετε μαζί: Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες. Ενθαρρύνεται να συζητήσουν και να εκφράσουν όσα σκέφτονται είτε έμμεσα με αφορμή κάποια δραστηριότητα που κάνετε μαζί και παίζετε ή άμεσα ρωτώντας τα πως νιώθουν εκείνα σε διάφορες καταστάσεις.
Κάνουμε ένα ευχάριστο μέρος το “μέσα” για να νιώθουν και τα παιδιά όμορφα!
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων