Τι σημαίνει το να είμαστε γονείς.

Η γέννηση ενός μωρού είναι κάτι τόσο ευχάριστο και ξεχωριστό, όμως κρύβει και πολλά ερωτήματα και δυσκολίες για μια μαμά.

Οι προκλήσεις και όσα καλείτε να αντιμετωπίσει την φέρνουν αντιμέτωπη με τα ερωτήματα “το κάνω καλά;”, “πως μπορώ να το βοηθήσω;”

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του παιδιού δεν είναι πάντοτε εύκολη, καθώς οι γονείς στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά σε αυτά.

Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, καθώς τους προσφέρουν κάθε φυσική και ψυχολογική στήριξη.

Είναι εκείνη η περίοδος όπου χτίζονται οι βάσεις την οικογένειας με τις νέες αλλαγές, δομείται η προσωπικότητα του παιδιού μέσα από όσα λαμβάνει εκείνο το διάστημα από τους γονείς του.

Σε αυτή την περίοδο η μαμά καλείται να διαχειριστεί τα προσωπικά της ζητήματα και δυσκολίες, την σχέση της με τον σύζυγό της, αλλά και να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη του παιδιού.

Είναι κάτι πολύ απαιτητικό, καθώς αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν πάντα σε μια ισορροπία.

Παράλληλα όλα όσα βιώνει η μαμά και όσα αισθάνεται τα λαμβάνει το παιδί και ταυτίζεται με αυτά, μιας και τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους ανταποκρίνονται απόλυτα στο συναίσθημα των γονιών τους.

Μια δυσκολία που υπάρχει είναι πως λόγω των απαιτήσεων της καθημερινότητας είναι πολύ πιθανό οι γονείς να αναγκαστούν πολύ γρήγορα να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και έτσι ο χρόνος με το παιδί τους περιορίζεται αρκετά, κάτι που τους κάνει να νιώθουν ενοχές και τύψεις.

Η αλήθεια είναι πως ειδικά στην αρχή της ζωής του παιδιού είναι σημαντικό να αισθάνεται έναν δικό του άνθρωπο ότι είναι κοντά του. Όμως, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με το παιδί μας. Όποτε αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι στο χρόνο που περνάνε με τα παιδιά τους να νιώθουν ηρεμία, χαρά και να είναι μακριά από εντάσεις και δυσκολίες συναισθηματικές.

Στα πρώτα χρόνια και ειδικά τους πρώτους μήνες το παιδί αισθάνεται έντονη εξάρτιση από το πρόσωπο φροντίδας του, που συνήθως μπορεί να είναι η μαμά. Το μωρό δεν έχει την αίσθηση ότι είναι ξεχωριστή ύπαρξη από την μητέρα του και με αυτόν τον τρόπο εισπράττει όλα όσα του προσφέρει η μαμά σε ψυχολογικό επίπεδο, πιο έντονα.

Αυτή την περίοδο ξεκινά να δομείται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και το πως το ίδιο το παιδί νιώθει με τον εαυτό του.

Έτσι σε αυτούς τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική αυτή η σχέση, η οποία δομείται μέσα από την μαμά, ενώ στη συνέχεια και για την υγιή ανεξαρτησία του μωρού είναι σημαντική η πατρική σχέση.

Αυτό συμβαίνει όταν η μαμά ενισχύει το να κάνει το παιδί πράγματα μόνο του και βοηθά στο να συμμετέχει ο μπαμπάς περισσότερο.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως για την όσο το δυνατόν πιο υγιή ανάπτυξη του παιδιού μας, παρά τις όλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το παιδί μας αυτό που χρειάζεται περισσότερο είμαστε εμείς και παίρνει πολύ σημαντικά στοιχεία για τον εαυτό του μέσα από την σχέση μας.

Γ’ αυτό λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό η μαμά και ο μπαμπάς να φροντίζουν τον εαυτό τους ώστε να προσφέρουν και όσο το δυνατόν πιο θετικά ερεθίσματα προς το παιδί τους.  

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω